Előző este a magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re kikapott a házigazda belgáktól, s így csak 4. lett az Európa-bajnokságon. A csak ma máridézőjelbe kívánkozik, akkor azonban még nagy csalódást váltott ki az érem nélküli szereplés. A zalaegerszegi focirajongóknak azonban csupán egy napot kellett várniuk a vígaszra. Ez, a számukra sporttörténeti nap  1972. június 18-ika volt. Ekkor - egy fordulóval az NB I B pontvadászatának vége előtt - Budapesten, vendéglátójuk, a Fősped Szállítók Czabán Samu téri pályáján kivívott 1-0-ás győzelmével -  a zalai megyeszékhely futball-történetében elsőkén! - feljutott az élvonalba az akkor még zöld-fehér gárda. Jubileumi siker volt, az egyesület ugyanis éppen 15 (idén pedig immár 50) - esztendővel korábban alakult újjá. Az NB II-ben debütált  labdarúgó csapat népesnek nevezhető tábora számára sokáig még az NB I B is elérhetelennek tűnt, az élvonal meg egyenesen ábrándnak. Többszöri eredménytelen kísérletezés után, 1968 végén aztán végre  sikerült megváltani az NB I B-s ,,helyjegyet'', három és fél évvel később pedig eljutott a ZTE az ,,ígéret földjére''. Az alábbiakban röviden bemutatjuk az NB I-et kiharcolt együttes törzsgárdistáit, s természetesen a nagy siker kovácsát, Szőcs János edzőt is.

BOLEMÁNYITÓL BITÁIG

Az arannyal felérő ezüstérem megszerzőit megörökítő tablón 17 játékos látható. A bravúr azonban 20 focista nevéhez fúződik. Az általam ,,kiemeltek'' mellett Pávlicz, Kajtár, Vigh, Preisinger (a későbbi gólkirály és válogatott csatár édesapja), Papp Z. és Benke  is játéklehetőséghez jutott.  Legtöbbször  így állt fel a Szőcs-legénység: Bolemányi - Prokisch, Papp A., Vörös, Filó - Gáspár, Kocsis T., Madár - Tóth J., Szabó, Bita. Velük és a keret további három tagjával (Déri, Józsi, Fehér) az alábbiakban ismerkedhet meg:

 

 BOLEMÁNYI JÁNOS

 

 1944. szeptember  15., Kiskőrös

 

1969 januárjában, a Bp. Vasastól került  az NB I B-be éppen feljutott ZTE-hez. Korábban  a  Komló ifi,  a Kiskőrös és a Pénzügyőr SE hálóját őrizte. Kivételes, sokak szerint válogatott szintű képességekkel megáldott cerberus volt.  Különösen láb elé vetődései maradtak emlékezetesek. Többszöri térdműtét ellenére még csaknem 40 esztendős korában is védett a Keszthelyi Haladás NB II-es együttesében. Visszavonulása után évekig kapusedzőként dolgozott a ,,Zeténél’.

Bajnoki mérkőzéseinek száma ZTE-ben: 

NB II:  -                  NB I B: 104                           NB I: 188

 DÉRI LÁSZLÓ

1960.. június 26., Zalaegerszeg

A Z. Sportiskolából igazolta át a ZTE – 1964-ben. Három évvel  később mutatkozott be az akkor NB II-es első csapatban.  Katonaként két esztendőn át  a Z. Dózsa NB II-ben szerepelt csapatának hálóját őrizte, szinte fordulóról fordulóra kiválóan. Leszerelése után, 1972 tavaszán  visszatért a Zetéhez, és remek védésekkel helyettesítette a sérült Bolemányit, az első NB I-es évadban pedig – a Népsport osztályzatai alapján – a  a legjobb élvonalbeli kapusnak bizonyult. 1981-ben Tapolcára  (Bauxitbányász) távozott, s - bár hívták vissza szülővárosába - ott is fejezte be igazán sikeresnek nevezhető  pályafutását.

Bajnoki mérkőzéseinek száma a ZTE-ben: 

NB II: 10                      NB I B: 11                           NB I: 92

 

PROKISCH KÁROLY

1941. január 8., Berettyóújfalu

Balatonfüreden jegyezte el magát a focival. Katonaként, a Z. Dózsában hívta fel magára a ZTE vezetőinek figyelmét.   Leszerelése után, 1964-ben lett az akkor még zöld-fehér csapat játékosa.  Csatárt és középpályást is játszott, de igazi helyét a védelem jobb oldalán találta meg.  Megbízható,  gyors, jó szerelő- és fejelőkészséggel rendelkező jobbhátvéd volt. Pályafutásának érdekessége, hogy 1973-ban elbúcsúzott a csapattól, ám 1974 tavaszán  - az első hívó szóra - újra beszállt az elképesztő   hátvédhiánnyal küszködő  ,,Zetébe’’.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak száma a ZTE-ben:

NB II: 128/7               NB I B: 108/-                   NB I:  20/-

 

 PAPP ANTAL

1948. november 3., Zalatárnok

Szülőfalujában kezdett rendszeresen focizni. A sportág alapjaival azonban középiskolásként - 1963-tól – a ZTE-nél ismerkedett meg.  Négy év múltán debütált az akkoriban az NB II-ben szereplő első   csapatban.  A kitűnő felépítésű, pazarul fejelő, remekül szerelő középhátvéd rohamos fejlődését bizonyította, hogy NB I B-s játékosként került be a magyar utánpótlás válogatottba, Sajnos egy makacs sérülés miatt nagyon korán abba kellett hagynia a játékot. Ő volt  az NB I-ben bemutatkozott ZTE kapitánya.

Bajnoki mérkőzéseinek száma a ZTE-ben:

NB II: 40/-                  NB I B: 110/-                    NB I: 45/

  

VÖRÖS ISTVÁN

1944. január 5., Budapest 

A kőkemény, gólerós  védő a Traktorgyár, a Z. Dózsa és az NB I-es Komló  csapatán keresztül vezett az útja ZTE-hez.  1969-ben, egy éves várakozás után lehetett  csak az egerszegi  klub játékosa.  Komlón zömmel  középhátvéd, a ZTE-ben eleinte balhátvéd volt, végül beállósként vált hasznára a feljutást kiharcoló gárdának. A Szállítók ellen rúgott  góljával ő bíztosította be az NB I-et a ,,Zetének’’’.  Sajnálatos térdsérülése miatt  korán visszavonulásra kényszerült.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak  száma a ZTE-ben:

NB II:  -                NB I B: 113/9                         NB I: 15/-

 FILÓ LÁSZLÓ 

1946. november 21., Lenti  

Első egyesülete a megyei I. osztályú Lenti VM volt, majd katonaként az N. Dózsa NB III-as csapatában rúgta a labdát. 1968 elején került a ZTE-hez. Egy év múlva -  Papphoz hasonlóan - többször bekerült az NB I B-s, egyszer pedig a magyar utánpótlás válogatottba is. Pazarul fejelő, szerelő, gólerős  balfedezetből lett az élvonal egyik legjobb balhátvédje, ám súlyos sérülés miatt hosszú kihagyásra, 1978-ban pedig távozásra kényszerült. Az NB II-es Keszthelyi Haladásban fejezte be pályafutását.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak száma a ZTE-ben:

NB II:  27/-                  NB I B: 81/7                  NB I: 103/-

 

 GÁSPÁR GYULA

1953. február 9., Zalaegerszeg

A Z. Előrében kezdődött futballista-pályafutása. 1970 januárjában került a ZTE-hez. Tehetsége, szorgalma révén néhány hónap múlva nár az első csapatban is helyet követelt magának. Átlagon felüli szerelőkészség, pontos indítások jellemezték játékát. Ő szerezte - fejelte - a ZTE első NB I-es gólját. Az utánpótlás válogatottban is megállta a helyét. 1978 nyarán –  nem kis meglepetésre – Kaposvárra, az NB II-es Rákóczihoz  távozott. Egészségi okok miatt azonban hamarosan örökre eltiltották a játéktól.

 Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak száma a ZTE-ben: 

NB II:  27/-               NB I B: 81/7                       NB I: 103/3

 

JÓZSI GYÖRGY 

1949. április 22., Zalaegerszeg 

Nagykanizsán az N. Bányászban, majd az NVTE (MÁV NTE) csapatában  rúgta a labdát. Sokat ígérően, nem csoda hát, hogy 1970 elején átigazolta a  ZTE, amelynek - technikailag és taktikailag is - egyik legképzettebb játékosa volt.  Társai a csapatkapitányi posztra is érdemesnek tartották.  Korai visszavonulása óta sportvezetőként (megyei labdarúgó szakfelügyelő, a ZTE-elnökhelyettese, az egerszegi önkorányzat sportcsoportjának irányítója) tevékenykedik - magas kitüntetésekkel(!) is elismert eredményességgel.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainakszáma a ZTE-ben:

NB II: -                NB I B: 51/2                       NB I: 146/20

 

KOCSIS TAMÁS 

1946. október 17., Pásztori

 

1965-ben igazolta át a ZTE a Keszthelyi Haladásból. Két kisebb megszakítást leszámítva (visszatért volt egyesületéhez, illetve katonaként néhány meccsen a Táncsics SE-en szerepelt) 1975 nyaráig  az egerszegi zöld-fehérek volt. Hatalmas munkabírása, mindig töretlen harci szelleme, kezdeményezőkészsége és nagy lövőereje a ,,Zete’’ egyik kulcsemberévé   és  a szurkolók kedvencévé  -  tette. Labdarúgó-pályafutása az NB II-es  Szekszárdi Dózsában fejeződött be.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak száma a ZTE-ben:

NB II: 87/25                NB I B: 87/12                 NB I: 55/5

 

MADÁR GÁBOR  

1939. okzóber 8., Vác  

Magyar ifjúsági válogatott kerettagként, 1957 nyarán került az akkor újjáalakult ZTE-hez. 1959-61-ben az NB I-es Haladás VSE-ben játszott, majd viszatért  Egerszegre. Kreatívitása, pazar keresztlabdái, bombagóljai révén vezéregyéniségnek számított, hosszú időn át, egészen a visszavonulásáig, ő volt az együttes kapitánya. Előbb szakosztályi funkcionáriusként, majd edzőként is igen nagy részt vállalt a ZTE sikereiből (kétszer osztályozón ,,vitte vissza'' az élvonalba az akkor már kék-fehér alakulatot!) . Jelenleg is a klubnál dolgozik -  fiatal reménységek felkutatójaként.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak száma a ZTE-ben: 

NB II:  265/52                 NB I B: 117/12                   NB I:  - 

 

  FEHÉR ISTVÁN

1943. június 9., Zalaerszeg 

Az Andráshidai Medosz volt az első klubja. Bevonulását követően a Z. Dózsában szerepelt.  1966 elején igazolt át az akkor NB II-es ZTE-be.  Csatárt, majd középpályást (fedezetet) játszott.  Értett az összjátékhoz és a kapu előtt is feltalálta magát. Különösen máig emlegetett, látványos  csúsztatott fejesei, s a belőlük szerzett fontos góljai emlékezetesek. Még nem töltötte be 30. életévét, amikor – ma már úgy látja: túl korán – visszavonult…

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak száma:

NB II:  68/32                  NB I B: 57/10                     NB I:  -

 

TÓTH JÓZSEF

1941. július 9., Zalaegerszeg

,, Luttya'' - hiszen nindenki csak így szólítja, így emlegeti - a Z. Dózsában kezdett rendszeresen focizni, majd - 1957-ben – az újjáalakult ZTE játékosa lett. Az ifjúsági együttesből fokozatosan  tornázta fel magát az ,,egyig’’, amelyben 1960 tavaszán mutatkozott be. 1965-ben az NB II Nyugati csoportjának gólkirálya volt - 26 találattal. A következő két esztendőben  az NB I B-s Debreceni VSC-ben szerepelt. Egyéves kivárás után tért  vissza Zalaegerszegre. Igen robbanékony, jól cselező és ,,a kaput nagyon érző’’ csatár volt.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak száma a ZTE-ben:

űNB II:  160/65            NB I B: 112/36               NB I:  29/6 

 

SZABÓ REZSŐ 

1942. március 21., Zalaegerszeg-

2000. június 10., Zalaegerszeg

1961 nyarán, a Nagylengyeli Bányászból  került a ZTE-hez.  Bevonulása után, 1963-64-ben a Táncsics SE-ben játszott, majd a Székesfehérvári VT Vasas NB I B-s  együttesében szerepelt. 1966-tól visszavonulásáig (1973)  a ,,Zete’’ erőssége volt.  Cselező képessége párját ritkította, lábbal és fejjel egyaránt  állandó veszélyt  jelentett az ellenfelek kapujára. Méltán kapta a megtisztelő ,,Császár’’ becenevet a szurkolóktól.  Fájdalmasan korai haláláig edzősködött, és trénerként is szép sikerekhez segítette a ZTE különböző – ifik, felnőtt NB I – csapatait.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak  száma a ZTE-ben: 

NB II:  94/40                NB I B: 100/37              NB I:  57/14

 BITA JÓZSEF

1943. október 24., Győrfiszeg 

Akárcsak Szabó, ő is a nagylengyeli csapatban hívta fel magára a figyelmet.  Onnan került 1963 nyarán a ZTE-hez.  Nagyszerűen cselező és a mezőnymunkából is jelentős részt vállaló balszélső volt.  Elsősorban  a helyzetek kialakításában jeleskedett, de emlékezetes gólokat is lőtt.  Visszavonulását követően sem szakadt el szeretett klubjától: edzőként és a szakosztály különböző szintű és elnevezésű vezetőjeként igyekezett tenni az utódok minél sikeresebb szereplésért.

Bajnoki mérkőzéseinek/góljainak száma a ZTE-ben:

NB II: 108/21            NB I B: 114/22                    NB I:  60/6

 

SZŐCS JÁNOS

1933. február 18., Ikervár

Az egerszegi gimnáziumban  jegyezte el magát a focival. Első említésre méltó klubja aZ. Építők volt. Onnan ,,vitték át’’  az NB II-es Z. Vörös Meteorba. Pécsi főiskolás évei alatt PEAC-ban, majd az NB I-es Dózsában játszott. Ezután a Bp. Honvéd (1958-62) következett. Játékos-pályafutása Komlón zárult (1966), ahol nyomban elkezdte az edzősködést. A ZTE-nél három alkalommal is dolgozott, először 1968-tól 78-ig, s az NB II-ből - az NB I B-n át - az élvonalba vitte  fel – sőt, bent is tartotta! - a csapatot. Zalaegerszegi edzőként – igaz, csak egy meccsen - szövetségi kapitány is volt (1975). Ő tehát duplán felrúgtaa hagyományt: remek játékosból kiváló edző lett, és próféta tudott lenni saját hazájában…


A továbbiakban statisztikákat, érdekességet talál. Kérem, kattintson az egyes ,,diákra'', s a mennyiben még nagyobban szeretné látni, olvasni az általam készített Aranyat érő ezüst (ZTE 1971-72) című CD-ROM-ból idemásolt adatokat, klikkeljen a teljes képernyő-módra! 

Jó böngészést!

 

 

 

   

 

    

 

  


Kapcsolódó lapok

http://www.zalamedia.hu/egerszeg/021219/index.html (Kérem, kattintson a bal oldalon a Városháza 1 feliratra!)

http://127.0.0.1:4664/cache?event_id=170256&schema_id=8&q=Zalaiak+aranyat+%C3%A9r%C5%91+ez%C3%BCstje&s=gmTUjqokBF_egKD9afC8XtgPFGI


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Oldalmenü
Naptár